4gamers.be

Xenoblade Chronicles

Door Vancha, 25-08-2011 00:06

Nintendo zit de laatste tijd in een hachelijke positie, kijkend naar wat er reeds uitgekomen is dit jaar zou je al zeggen dat de Nintendo’s console quasi dood is. Met Zelda en een eventuele Kirby kan het toestel voor velen al bijna in de kast gestoken worden. Toch lijkt er uit onverwachte hoek een nieuwe poging te komen om Wii-bezitters een reden te geven om hun console terug af te stoffen en de controller nog eens op te pakken. En wat je met Xenoblade Chronicles in handen zal krijgen, dat zul je niet gauw willen loslaten.

Vanwaar al die commotie?

Monolith Soft is hier vrij ongekend, maar dat maakt niet dat Xenoblade Chronicles geen oog gegund is. Amerikanen weten wel degelijk wat ze moeten missen en met hun mislukte ‘Operation Rainfall’ protest om deze en twee andere games naar hun regio te krijgen is het aan Europa om te bewijzen dat er wel degelijk een markt is voor dit soort games in het Westen. Dat het wel degelijk games zijn om voor te vechten, kan je in deze review lezen. Xenoblade Chronicles is een speciaal game en dat zullen we even uitleggen.

Xenoblade Chronicles is een pure fantasy RPG zoals we ze graag zien komen. Twee titanen, Bionis en Mechonis, hebben lang een groots gevecht gestreden, maar zijn door de tand des tijd bevroren geraakt. Bionis is het thuisland van de mensen oftewel het Hom volk, waartoe onder andere hoofdpersonage Shulk behoort. Mechonis daarentegen herbergt de Mechons, vijandelijke machines voor de Hom. Deze mechanische wezens kunnen echter enkel verslagen worden door het Monado-zwaard, iets wat je gelukkig met Shulk kan hanteren. Hijzelf, zijn beste vriend Reyn en nog enkele anderen zullen doorheen het avontuur moeten samenwerken om de Mechonis te verslaan.

Het verhaal is groots en goed geschreven te noemen, soms zelfs wreed, want er zijn wel degelijk grote plot-twists doorheen het verhaal. Wees ook klaar om pijnlijke momenten mee te maken. De hoofdstukken zijn ingesproken om meer sfeer in het spel te steken en al zijn sommige stemmen wat vreemd door de Britse accenten, toch past het allemaal wel degelijk in elkaar. Zelfs tijdens gevechten durven personages te praten en dat zorgt wel voor meer inleving tijdens de strijd.

De wereld en zijn panorama

Wat er ook voor zorgt dat je in het spel gezogen wordt, is de artistieke wereld waarin Xenoblade zich afspeelt. De Wii mag dan wel geen krachtpatser zijn en de game kon nog wel mooier geweest zijn op de HD-consoles, toch laat Xenoblade zien dat Nintendo’s console nog enkele prachtige taferelen kan tevoorschijn toveren. De landschappen die je tegenkomt zien er stuk voor stuk geniaal uit en alles wat je ziet kun je wel degelijk bezoeken zonder laadtijden. Waar je in andere RPG’s vaak even moet wachten vooraleer je in een stadje of een nieuw gebied komt kan je in deze game gewoon doorlopen. Enkel in grotten of basissen kunnen er kleine wachttijden ontstaan, maar zelfs die zijn heel kort te noemen.

Mocht je zin hebben om meer dan enkel het hoofdverhaal te zien, kun je gerust nieuwe gebieden bezoeken of mensen helpen door opdrachten voor hen op te lossen. Dit zorgt ervoor dat deze 50 uur durende game met enkele uren kan gerekt worden, je meer te weten komt over de wereld en een sterkere relatie krijgt met je vrienden of andere kompanen die je vergezellen. Dankzij het helpen van de mensen zul je ook meer geld en ervaring opdoen, wat wel eens handig kan zijn voor de confrontaties die jou te wachten staan.

Reacties

 • Phazon

  Als die Pandora's Tower en The Last Story dezelfde kwaliteit bieden, dan hebben we ook in begin 2012 nog iets te doen :p
  Heb vorig maand eventjes kunnen spelen met het spel, maar op tien minuutjes is het moeilijk om een oordeel te vellen. Zag er alvast heel sfeervol uit, maar wel geen HD natuurlijk.

  • Geplaatst op 2011-08-25 om 00:26
 • Yurf

  Het is héél lang geleden dat ik nog eens jaloers was op Wii-bezitters. :)

  • Geplaatst op 2011-08-25 om 08:32
 • SpaGheTTi

  Ziet er een heel knap game uit. Op de review heb ik echter toch twee puntjes van kritiek.

  1) Is het grafische écht het enige minpunt dat je kan geven, m.a.w.: als dit op een HD-console was uitgekomen, was het een 100 waard?

  2) Als je het gemiddelde neemt van de scores voor graphics, sound, fun en gameplay bekom je toch 88?

  • Geplaatst op 2011-08-25 om 19:30
 • SpaGheTTi

  Ohja, en nog iets (sorry voor het dubbelposten maar ik mis een Edit-knop): "De hoofdstukken zijn ingesproken om meer sfeer in het spel te steken en al zijn sommige stemmen wat vreemd door de Britse accenten,..."

  Ik had ooit gelezen (ik dacht zelfs op de website van Nintendo) dat je de stemmen in het Japans met Engelse ondertiteling kon zetten. Dit klopt dus niet?

  • Geplaatst op 2011-08-25 om 19:32
 • Vancha

  1) De aangestipte plus- en minpunten zijn gewoon belangrijke dingen waardoor deze game uitblinkt (of in andere gevallen een game slecht kan zijn).

  2) Graphics en Sound zijn bij ons niet zo belangrijk als Fun en Gameplay, waardoor de eindscore niet zomaar een gemiddelde is.

  3) Je kunt wel degelijk Japanse stemmen gebruiken, er staat ook nergens dat dit niet kan, maar aangezien dit een review van een Europese versie is, heb ik het ook doorgaans met de Engelse stemmen gesteld.

  Ik hoop dat ik je zo geholpen heb? ;)

  • Geplaatst op 2011-08-25 om 20:32
 • SpaGheTTi

  1) Alright, dan ist een must buy voor mij, want graphics vind ik ni zo belangrijk =) zeker alsk op de Wii speel hou ik da wel int achterhoofd ^^

  2) En daar hebben jullie zeker gelijk in, ik had al zoiets gedacht. Was een beetje uit nieuwsgierigheid :)
  (hoewel ik een goede musical score zeker kan appreciëren, dat veroudert niet. Er zijn bvb zelfs spellen uit het SNES-tijdperk waarvan ik de muziek nog ongelooflijk graag hoor, ondanks het feit dat de graphics moeten onderdoen aan die van hedendaagse games. Het geluid was niet van dezelfde kwaliteit, maar de composities soms echt wel [denkt aan de Dark World Theme uit A Link to the Past]).

  3) Ahn, oké. Het was vooral door dat "Britse accent"-gedoe dat het mij wat een downer leek, maar inderdaad, er staat nergens dat dit niet kan. Daarom dat ik het even vroeg hé ;)

  Zeker en vast een grote hulp, much appreciated!

  • Geplaatst op 2011-08-26 om 00:09
 • Phazon

  Spel is idd ook in het Japans met subs speelbaar, was paar weken geleden bevestigd. Score is bijna nooit het gemiddelde (zie uitleg van Vancha)

  En eigenlijk vind ik dat van die HD-versie wel een terecht minpunt. Het spel ziet er enorm sfeervol uit en heeft mooie uitzichten, maar het feit dat het maar op 480p op zo een dikke flatscreen weergegeven wordt doet toch wel wat afbreuk imo.

  In ieder geval zijn de makers al enkele maanden druk aan het werk om een Wii U-project klaar te stomen, ben benieuwd wat dat gaat worden. Hun DS-spel, Soma Bringer, was immers ook al een topspel.

  • Geplaatst op 2011-08-26 om 00:35

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2019 door 4Entertainment bvba.